Amning vs Ersättning

Ja Hörrni, det här med amning. Jag får dagligen kommentarer och direkt meddelanden där många undrar varför jag inte ammar. Gärna får man med i kommentaren och pekar med långa fingret att “det faktiskt är bäst för barnet att man ammar första tiden”. Jag tänker som så här, att man gör det som känns bäst för sig själv oavsett vad. Förmodligen så finns det en anledning till varför man slutat amma eller att man kanske inte ens började. I vårat fall så hade jag sagt redan innan Duni kom att om det krånglar eller jag får ont så kommer jag inte att kämpa till varje pris för att få det att funka. Jag pumpade ur mjölk till Della i 7 månader under tiden vi bodde på sjukhus. Det har satt sina spår och jag blev mer eller mindre tvingad till att försöka amma henne flera gånger under dagen, vissa sköterskor stod och inspekterade brevid medans vi kämpade med att få till det.. på kvällarna låste jag in mig på toaletten och grät av pressen jag kände över att få henne att vilja/kunna amma. Därför så pratade jag och David om detta redan innan och sa att om det inte känns 100% rätt så struntar vi i det, den här gången ska allt bara få kännas bra, mysigt och framförallt jag ska inte känna någon press. Jag ammade Duni från första sekund utanför magen, eller ja då snuttade hon ju mest men sen när mjölken kom igång så helammande jag. Började dock få ont i vänster bröst efter ca 3 veckor. En kväll så blev det olidligt och jag grät lilleskutttårar i sängen varjegång det var dax att amma. David åkte in till sjukhuset mitt i natten för att få ersättning och smärtlindring, efter det så kom vi överens tillsammans om att vi börjar ge ersättning istället. Jag trappade ner amningen och efter några dygn så gav jag enbart ersättning på dagarna och ammade på natten. Nu får hon bara ersättning och det funkar fint. Det finns många fördelar med att ge ersättning, men framförallt så kändes det bäst så. Nöjd mamma är lika med nöjd bebis.. typ. Tycker man ska tänka så, inget är mer rätt eller fel man ska bara göra det som känns bäst för sig själv och sin bebis. ❤️
Puss på er! P.s glöm inte att trycka på hjärtat i slutet av inlägget ❤️

Puss Ditte

20 kommentarer om “Amning vs Ersättning

 1. Amanda Cannon says:

  Så sant, klart man gör det som är bäst i sin och sin lilla bebis situation! Så tråkigt att folk ska komma med pekpinne.. gör mig så nervös över att bli mamma! Heja dig!

 2. Jill says:

  Jag har aldrig trivts med att amma så gjorde det 3 veckor med första och 6 veckor med andra. Båda mår kanon och helt säker på att de mått bättre av att mamma mår bra än “att man ska”

 3. Sarah says:

  Ja, fy. Jag är gravid för andra gången och höll på att börja grina när bm frågade om hur jag tänkte kring amning. Det var en hemsk upplevelse för oss. Bebis gick inte upp i vikt, sög heela tiden (alltså vi snackar 7h i sträck VARJE kväll). Amningshjälpen svarade bara att jag skulle “amma mer”. Det gick ju inte. Vilken lättnad när vi började ge ersättning sen.
  Nu har jag blivit erbjuden individuellt amningsstöd. Vi får se om jag går.

 4. Monica Kristoffersen says:

  Hei ? Elsker å følge bloggen din og er stor inspirasjon til å bli en sterk og flott mamma ? Jeg har en jente på 9 år med funksjonshemning ( uten diagnose ) og jeg ammet ikke henne når hun var baby ? Mennesker må få gjøre som det passer ? Ønsker dere en flott sommer ?

 5. Johanna says:

  Alltså alla dessa människor. En kan ju vara för amning eller för ersättning (mycket konstigt ord tycker jag, borde heta mjölk eller dylikt) utan att läxa upp andra. Blir seriöst tokig på andra föräldrar när det kommer till sånt här. Som att en familj inte gör det bästa för sitt barn? Nej. Alla gör som du säger det som passar familjen bäst. Tror inte att någon ifrågasätter vilka underbara föräldrar du och David verkar vara, helt fantastiska. Dom som ifrågasätter kan fara pt pipsvängen. Hoppas ni får en fin midsommar!

 6. Cicci says:

  Detta eviga tjat om amning och press från barnmorskor. Jag håller helt med dig, man ska göra det som känns rätt för en själv och det blir bäst för barnet. Det här att man helst ska amma minst 6 månader känns gammalmodigt, idag finns så bra ersättningsprodukter så barnen blir minst lika starka av dem. Kram till dig som är så stark och kan svara på alla frågor du får från dina följare på ett så bra sätt. Önskar dig och David och barnen en trevlig midsommar!

  • Becca says:

   Det är inte gammalmodigt, det är vetenskap. De får så många goda saker av amning att man anser att kan man amma så bör man. Med det betyder det såklart inte att man ska göra det till vilket pris som helst. Mår man dåligt och det inte går mår ingen bra av att kämpa, men för dem där det fungerar är det under de första 6 månaderna det bästa för barnet. Ditte är erfaren och fattade sitt beslut och cred till henne!

 7. Emilia says:

  Att folk orkar lägga så mycket energi på andras val?
  Jag var så ängslig inför amningen innan min lilla kom och var fast besluten om att inte amma och oj vad folk ifrågasatte mig. Jag ändrade inställning helt när han väl kom och nu ett år senare nattammar vi fortfarande, nu kommer kommentarerna om det istället… ? det är kanske skönt för folk att lägga sig i för att få slippa tänka på sina egna problem och bekymmer för en stund.. Tack för en bra blogg, du verkar va en så genuint snäll och härlig människa! Älskar att kika in här.

  • Johanna says:

   Haha alltså igenkänningsfaktorn. Vår son är 1 år och 4 månader och oj vad folk tittar snett när jag ammar offentligt eller berättar att vi sover ihop (jag har börjar jobba) om nätterna? Jag hade verkligen problem med amningen och fick infektioner i brösten och tre kurer antibiotika. Efter tre månaders kämpande (ammade dygnet runt och var stundtals sååå sjuk) kom amningen igång och då kände jag att han fick fortsätta så länge han ville. Känner så fortfarande. Tänker fasiken inte sluta för att andra tycker det!
   Alla barn och föräldrar är olika och det spelar för tusan ingen roll vad barnet får för mat så länge det får kärlek!!

 8. Monica says:

  Samma här la ner amning med nr 3 också dåliga erfarenheter med mina 2 första barn, precis som du skriver man ska göra vad som känns bäst inte bry sig om vad andra tycker ..sen är ju du mer en offentlig person i sociala medier där människor kan angripa en genom att säga elaka saker och massa påhopp ..bra att att du står på dig ? kram och glad midsommar ??? mvh Monica

 9. Jessica says:

  Jag har försökt amma 5 barn.
  Med första gick det bra med de andra blev det tillmatning av ersättning. Pumpade även med barn nr 4. Men när vi väntade vår sexa. Då tänkte jag som du.
  Jag försöker amma. Funkar det inte så blir det ersättning. De viktigaste dropparna mjölk är de första! Och de har alla mina barn fått. ♡

 10. Frida says:

  Blir så ledsen av kommentarerna kring bröstmjölk/ersättning. Jag fick aldrig nog med mjölk så ersättningen räddar min dotters liv. Ändå får jag kommentarer både o vården och från alla möjliga andra människor om vikten av amningen.. men om jag skulle försöka amma så skulle min dotter dö av svält.. min dotter älskar ersättningen och är pigg och glad och framförallt så lever hon. Tack och lov för ersättning!

 11. Camilla says:

  Jag har gett ersättning till båda mina barn. Med min första så ammade jag i fem veckor men hon gick inte upp ett gram så jag slutade och började ge ersättning. Med min andra bestämde jag direkt att hon skulle få ersättning. Jag ser bara fördelar med det. Mina barn har sovit hela nätter från ca 2,5 mån samt så kunde min man också få ta del av den mysiga stunden och sitta ner med dem. Jag säger som du- glad mamma=glad unge! Kan alla bara sköta sig själva och inte tycka och tänka så mycket på vad andra gör så skulle alla vara lite gladare. 🙂 Ha en härlig midsommar!

 12. Marina says:

  Jag har endast gett ersättning till mig Först födda då jag vägrade ammar. Går hur fint som helst. Mannen tar varannan natt också . Dunder lyx 😉 så all eloge till dig❤❤❤❤

 13. Mia says:

  Mina 3 barn är uppfödda på ersättning ? Ingen av dem är allergisk mot nånting o de har heller inte varit sjuka mkt
  Herre gud man gör väl det som funkar bäst !!!

 14. Karin says:

  Ammade min son i början, men fick förlossningsdepression (för att jag inte fick sova om nätterna). Så fick rådet av min bästa bvc-sköterska att ge ersättning till natten efter amning. Det blev bättre och varvade amning/ersättning, men orkade inte gå upp och göra ersättning på natten så då sov-ammade jag ?
  Sen fasades det ut och han fick mer och mer flaska. När han var ca 6 mån ratade han bröstet och körde bara ersättning. Han är 1,5 år nu och älskar fortfarande ersättning, så det får han till kvällen fortfarande, istället för välling ?

 15. Fanny says:

  Min mamma började gråta när jag sa att jag inte skulle amma. Så pass laddat är de! Jag valde bort amningen pga svår foglossning men även att jag ville vara fri och att pappa också kan mysa och vara delaktig. Friskare, nöjdare unge får man fasen leta efter och jag har inte fått bröstcancer heller vilket bm punkterar ut som en negativ sida med att ge ersättning! ? De bästa jag har gjort och även min man förespråkar ersättning ??

 16. Ulrika says:

  Hej. Alla har väl sina skäl till att amma eller ge ersättning. Jag vet inte om det är nån tröst men jag kände att jag blev ifrågasatt som inte gav ersättning. Det var som att vården och folk omkring mig pushade för att jag skulle sluta amma. Prat om att fasa ut amningen tidigare än vad jag tyckte och börja med välling som att vällingen är obligatoriskt i ett barns uppväxt! Lika som att det blir fina friska barn av bebisar som har fått ersättning blev mitt barn friskt utan välling ? och barn som får välling mår väl bra de med såklart ? Hur man än gör så har andra så mycket åsikter om hur man borde göra annorlunda, det är synd för det skapar osäkerhet. Kram

 17. Ann says:

  Det man reagerar på är när folk bara väljer bort amning direkt eller tom innan bebisen kommit och när man inte försökt. Det ingår liksom i konceptet att få barn. Att barnmorskor tjatar om det är ju för att det är det bästa, näringsmässigt och vad gäller närhet osv. Det är fakta och det är viktigt att man håller sig till det. Det blir fel när man försöker få det till att ersättning är exakt samma sak. Med det sagt så är inte ersättning dåligt och blir mamman stressad, mår dåligt eller att det bara inte funkar så känns det som det är bättre för bebisen att få ersättning än att amma till varje pris.

 18. Veronika says:

  Du starka kvinna! Lyssna på dig själv! Mammor vet vad som är bäst för sina barn och inte fasen är det bästa för ett barn en mamma som gråter av smärta och är förstörd för att man inte kan/orkar/klarar amma! Jag ammade min dotter delvis tills hon blev sjuk och inte orkade amma, då gav jag upp. De 8 veckorna var ett HELVETE! Det viktigaste var ju att hon fick i sig mat. Sen med min son som kom 21 mån senare sa jag nej redan innan han föddes. Då hade jag två små barn att ta hand om och kände att jag måste må bra för att kunna göra det!
  Styrkekramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder oss av cookies för att vår hemsida ska vara så bra som möjligt.