CP – cerebral pares

Ett ord som skapar så mycket känslor i mig. I går när vi låg i sängen och kollade på Idol kastade Anders Bagge ( som jag för övrigt tycker verkar vara en underbar person, varmare och finare människa tror jag man får leta länge efter ) ur sig till Alexander ” Men jag var inte klar ditt cp ” Det går som en stöt genom hela min kropp när någon använder ordet CP som skällsord eller i negativ benämning. Jag vet att han inte menade något illa med detta. Men jag slutar andas i några sekunder och blir alltid otroligt illa berörd. Min underbara Prinsessa har en Cp skada, det är en av många “diagnoser” Della fått. Jag vill betona HAR, Della har en Cp skada.. hon är INTE cp-skadad.. förstår ni skillnaden? Ingen är sin sjukdom/sin diagnos. Della är helt underbar och vi tycker att hon är det finaste på jorden, när någon då använder ordet cp som skällsord gör det så ont.. det är en otroligt jobbig “sjukdom” hon har ofta ont pga utav den, det spänner i muskler och kroppen gör inte alltid som hon själv vill utan nerverna till hjärnan är lixom lite felkopplade och bestämmer istället över sig själva. ( Cerebral pares, förkortat CP, är ett samlingsnamn för en rad störningar av muskelkontrollen, vilka uppstått på grund av en hjärnskada innan hjärnan är färdigutvecklad, det vill säga under fostertiden, under födseln eller under de första två levnadsåren. Cerebral pares betyder förlamning genom hjärnskada. Detta är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar. ) Vi masserar och stretchar flera timmar per dag för att hon inte ska bli stel och få sendrag och få ont. Det finns olika grader precis som det finns utav de flesta sjukdomar, vissa har mer syntom och andra mindre. Kommer ni ihåg inlägget jag skrev för ganska längesen? Om när jag skulle natta Jouline och hon fullkomligt bröt ihop i sängen för att det gjorde så ont i henne när barnen i skolan sa saker som ” ditt jävla cp ” ” åh ditt äckel cp ” osv.. Hon sa det så otroligt fint då, ” Mamma det gör mig så ledsen, för Della har ju en cp skada, men hon är ju inte dålig. Och när de säger så, så låter det som att det är något jätte hemskt och väldigt dåligt. Det är ju inte della, hon är ju världens bästa.. ” Får fortfarande tårar i ögonen nu när jag tänker på det, Precis därför gör det så ont.. när någon använder det på fel sätt. Jag försöker tänka när vuxna människor använder sig utav det i negativ betoning eller som skällsord att det är brist på förståelse och ordförråd.. Men det gör ont och det ska jag inte sticka under stolen med och ondast gör det när man får trösta sin andra dotter för att andra barn använder det tillsammans med så många fula ord.
Förstår ni mig? <3

Puss Ditte

11 kommentarer om “CP – cerebral pares

 1. Maja75 says:

  Men USCH, så klumpigt sagt av en vuxen man, som borde veta bättre!! Det blir svårt att förvänta sig ett anständigt ordval av barn och ungdomar!! En idé kan vara att upplysa honom om att tänka sig för innan han öppnar munnen. Annars tycker jag att han verkar vara en ödmjuk och härlig människa, och det “ploppade” nog bara ut. Men ändå. Tänk att vi inte har kommit längre år 2015!! “CP” användes som skällsord redan på 80-talet, och säkert ännu längre tillbaka, men jag trodde i min enfald att det var borta. Lika hemskt som det vedervärdiga uttrycket “mongo”. Fy för tusan!! Vår främsta uppgift är att se till att våra barn och ungdomar förstår vad det betyder, och ALDRIG, ALDRIG, kalla någon för såna hemskheter!!Det sårar och kan sätta spår för livet, även om det egentligen inte är “illa menat”.
  Stor kram!

 2. Maja75 says:

  Men USCH, så klumpigt sagt av en vuxen man, som borde veta bättre!! Det blir svårt att förvänta sig ett anständigt ordval av barn och ungdomar!! En idé kan vara att upplysa honom om att tänka sig för innan han öppnar munnen. Annars tycker jag att han verkar vara en ödmjuk och härlig människa, och det “ploppade” nog bara ut. Men ändå. Tänk att vi inte har kommit längre år 2015!! “CP” användes som skällsord redan på 80-talet, och säkert ännu längre tillbaka, men jag trodde i min enfald att det var borta. Lika hemskt som det vedervärdiga uttrycket “mongo”. Fy för tusan!! Vår främsta uppgift är att se till att våra barn och ungdomar förstår vad det betyder, och ALDRIG, ALDRIG, kalla någon för såna hemskheter!!Det sårar och kan sätta spår för livet, även om det egentligen inte är “illa menat”.
  Stor kram!

 3. Pingback: Välkomna och lite nätkärlek! | Bambi

 4. Pingback: Välkomna och lite nätkärlek! | Bambi

 5. Camilla says:

  Jag blir helt bestört att en vuxen man kan häva ur sig sådana saker och dessutom i tv som hela Sverige kan se. Det finns så mycket diskriminering i vårt land och personer med olika funktions hinder är väldigt utsatta för denna attityd.
  Det är så hjärt skärande att syskonen som älskar sina funktions hindrade syster och bror ska behöva få tro att de är sämre människor får att andra använder det som skällsord. Mina fyra barn har fått se hur andra okända människor stirrar med avsmak på deras bror det har gått så långt att de inte vill åka med honom till vissa ställen för att slippa bli så arga på hur folk beteer sig mot honom. Samtidigt så lider de av dåligt samvete för de älskar sin bror över allt annat och han är världens godaste kille som är vänlig mot alla och aldrig skulle göra en fluga förnär. Han har dessutom inte valt att födas med detta handikapp ovh ej heller gjort sig förtjänt av folks förakt. Om vuxna beteer sig så vad ger det för reflektion till barnen. Jag gråter när jag läser din text och jag förstår precis vad du menar för jag har levt med detta i 22 år . Kram till dig och dina fantastiska döttrar. Detta ämne ska upp till debatt för det är fan inte ok hur vissa beter sig. Förlåt för mitt uttryck men ibland är det nog på alla dumheter.

 6. Camilla says:

  Jag blir helt bestört att en vuxen man kan häva ur sig sådana saker och dessutom i tv som hela Sverige kan se. Det finns så mycket diskriminering i vårt land och personer med olika funktions hinder är väldigt utsatta för denna attityd.
  Det är så hjärt skärande att syskonen som älskar sina funktions hindrade syster och bror ska behöva få tro att de är sämre människor får att andra använder det som skällsord. Mina fyra barn har fått se hur andra okända människor stirrar med avsmak på deras bror det har gått så långt att de inte vill åka med honom till vissa ställen för att slippa bli så arga på hur folk beteer sig mot honom. Samtidigt så lider de av dåligt samvete för de älskar sin bror över allt annat och han är världens godaste kille som är vänlig mot alla och aldrig skulle göra en fluga förnär. Han har dessutom inte valt att födas med detta handikapp ovh ej heller gjort sig förtjänt av folks förakt. Om vuxna beteer sig så vad ger det för reflektion till barnen. Jag gråter när jag läser din text och jag förstår precis vad du menar för jag har levt med detta i 22 år . Kram till dig och dina fantastiska döttrar. Detta ämne ska upp till debatt för det är fan inte ok hur vissa beter sig. Förlåt för mitt uttryck men ibland är det nog på alla dumheter.

 7. sofia208 says:

  Jag förstår dig och jag trodde faktiskt att vi hade kommit längre än så, har inte hört förkortningen i sådana sammanhang på väldigt länge, men uppenbarligen används det än just i en negativ form. Tyvärr slänger människor ur sig det i brist på någon som helst tanke på betydelsen.
  Stor kram till er <3

 8. sofia208 says:

  Jag förstår dig och jag trodde faktiskt att vi hade kommit längre än så, har inte hört förkortningen i sådana sammanhang på väldigt länge, men uppenbarligen används det än just i en negativ form. Tyvärr slänger människor ur sig det i brist på någon som helst tanke på betydelsen.
  Stor kram till er <3

 9. Stina says:

  Hej! Jag har precis hittat till din blogg och jag vill bara säga att den är helt fantastisk. Jag läser och läser och gråter ibland och skrattar ibland. Du verkar vara en fantastisk mamma och din familj verkar underbar. Kommer stanna kvar och läsa lite till, vill bara önska er all lycka i framtiden och hoppas att resten av din graviditet blir underbar.
  Tack för att du delar med dig av din vardag.
  Med vänlig hälsning, Stina

 10. Stina says:

  Hej! Jag har precis hittat till din blogg och jag vill bara säga att den är helt fantastisk. Jag läser och läser och gråter ibland och skrattar ibland. Du verkar vara en fantastisk mamma och din familj verkar underbar. Kommer stanna kvar och läsa lite till, vill bara önska er all lycka i framtiden och hoppas att resten av din graviditet blir underbar.
  Tack för att du delar med dig av din vardag.
  Med vänlig hälsning, Stina

 11. Kaffemorsan says:

  Bra skrivet och att du bildar de som ännu inte har förståelsen. Jag känner igen mig i alla de känslor du bekriver. Den där stöten som du beskriver känner jag ofta. Så fort jag hör när någon använder ordet CP i fel benämning blir jag helt kall och stelnar till. Jag försöker bilda människor i min omgivning om att man inte är CP utan man har en cp skada och allt vad de innebär med sjukgymnastik, stretching och allt det du beskriver.
  Ändå har jag nära bekanta och även släktingar som fortfarande använder det som skällsord och det gör mig sårad och stum. Och då vet jag inte hur jag kan hantera det.
  Varm kram till dig som pratar om detta och sprider information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder oss av cookies för att vår hemsida ska vara så bra som möjligt.