Det här med att somna

Hur sover era små nu? Vi har kommit in i en period då Duni vaknar minst 2 gånger per natt. Första gången vaknar hon och säger att hon vill ha ”lälle”. Andra gånger vaknar hon och vill bara ha närhet.. vilket resulterar i trötta föräldrar och trött Duni.

När hon ska sussa efter lunchen så lägger vi oss bara och på två sekunder har hon somnat.. men på kvällen så ska det bökas och stökas.. och vi ligger ofta i över en timme innan hon somnar. Rutinen är att vi klär på oss pyjamas och borstar tänderna, gör välling och går och lägger oss. Mörk i rummet och så lyssnar vi på saga, ofta barnen i Bullerbyn.

Hur som helst, skulle vara fint att höra hur ni gör och vad som funkar bästa för er? ☺️❤️

Puss

Puss Ditte

9 kommentarer om “Det här med att somna

 1. Amela says:

  Hej Ditte,
  vår Selma fyller tre i juli. Vi märkte under hösten att hon inte var trött när vi la henne runt 19 som vanligt, utan det kunde ta en timme upp till två innan hon somnade. Under julledighet fick hon sova längre och då var hon inte trött på dagen och vi avskaffade sovstund på dagarna och då somnade hon vid 19.00 på typ 5min. Så efter jul avskaffade vi sovstund på förskolan också. Det funkar bra. Hon går upp 6.30, börjar förskolan 7.00, hämtas 15.30. Rutin på kvällen är bad, välling, läsa och hon somnar runt 18.50/19.00. Så hon sover 11-12timmar. Hon har alltid vaknat på nätterna, men somnar om fort. Hon brukar komma till vår säng mitt i natten o fortsätter sova sen. Vissa dagar sover hon på förskolan på dagen om hon är för trött men då är det 30-40min max. Nu är hon i en växtperiod och är mer trött och då sa hennes BVC sköterska att vi låter henne sova på dagarna i par veckor innan hon blir piggare och sen återgå till det ”normala”.
  Tycker hon sover bra nu jämfört med när hon var bebis, eller när hon var 1 1/2. Då hade hon en period där hon vaknade mitt i natten och kunde vara vaken 2-3 timmar.

 2. Malin says:

  Låt henne inte sova på dagen så ska du se att det blir lättare att få henne att somna på kvällen.

 3. Sara says:

  Jag undrar om barnen kanske genomgår någon utvecklingsfas runt ca 2 år? Vår son som är lite äldre än Duni hade samma mönster för någon månad sen. Den höll i sig i drygt två månader men sen sov han lugnare igen. Behöver dessutom vila endast ca 1 timme på dagen efter det. På kvällen annars varvar vi ner med ca 30 min barnprogram, tandborstning, välling och sen saga och någon visa i sängen. Mycket prat och sedan somnar han efter 0,5-1 timmes nattning.

 4. Sandra says:

  Vi har oxå så, varvar ner borstar tänderna och lägger oss. Här ska det killas på ryggen innan han somnar. Vår kille gjorde oxå så, somna på två röda vid lunch och krångla i över en timme på kvällen, orkade tillslut inte hålla på varenda kväll så en dag beslutade vi bara att Nej ingen mer middagsvila, eller så fick det bli innan 13 och max 1 timma, nu är han snart 2,5 år och sover ingen middag alls. Nu går oftast nattningen på några minuter 🙂

 5. Sarah Juhlin says:

  Vi har ungefär samma rutin som er, börjar rutinen kl. 18.30 med ett bad/dusch, borstar tänderna, sätter på nattblöja, pyjamas, väljer napp. Gör välling som dricks i vår säng i ett mörkt rum, lyssnar på saga… Men upplevde att han ville böka och stöka för mycket när vi lyssnade på Pippi/Emil/Bullerbyn då vi ofta tittar på just dom filmerna och ska berätta allt själv ?? Gick över till att varva mellan ”Kaninen som så gärna ville somna”, ”Elefanten som så gärna ville somna” och ”Traktorn som så gärna ville somna” ?? Vilken skillnad det blev! Nattningen tar nu ca 15-20 min istället för 40 som det gjorde förut ?

 6. Linn Plante says:

  Mina två har alltid tagit så långtid på sig att somna. Men nu har jag börjar spela samma lugna musik som dom har på förskolan och dom somnar Super lätt och minsta behöver man bara lägga ner i sängen sätta på musiken och gå där ifrån så somnar hon på två röda!! Låten heter ”3 hours relaxing music” på youtube. På bilden är det massa små tända ljus på rad med handduk och stenar.

 7. Cissi says:

  Min dotter är två månader yngre än Duni och det är rätt krångligt här också. Alltid varit det också. Men det är som du skriver, att på dagarna somnar hon supersnabbt och sen kan hon vakna vid ca 05 för att vara redo för en ny dag? vilket inte alla i familjen är.
  Men vi kör på som vanligt med alla rutiner, för något jag lärde mig tidigare , var att när min dotter började krångla på kvällarna så ändrade vi rutinerna och sen blev allt kaos istället. Jag tror ju stenhårt på att hålla fast vi rutinerna och låta dem hålla på. Dock så drar vi ut på läggningen istället och lägger henne lite senare. Jag tror barnen är i utvecklingsperiod när de börjar böka på kvällarna. Och för våran del så vill jag inte tan bort dagsvilan än, jag märker att hon är trött efter en heldag på förskolan och Behöver vilan. Men då talar jag för vad som funkar här hemma, alla är olika❣️

 8. Pernilla says:

  Vad söt hon är!! Hur länge sover hon middag? Kanske är en bra början att minska lite på middagsvilan innan man tar bort den helt. Det blir nog för tufft för henne annars. Känns ju aldrig kul att väcka de små men det brukar funka att minska lite på sömnen på dagen. Lycka till!

 9. Charlotte says:

  Min Stella är snart 2,5. Runt 2 var hon så jobbig att natta helt plötsligt. Det bökades och stökades. Sen efter några veckor eller längre? Gick det över. Nyss skulle hon ha välling 2 ggr per natt. Höll i sig en vecka eller två. Verkar vara så mycket faser med sömnen hela tiden. Blir galen. Men allt blir ju bättre med tiden säger dom ju ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi använder oss av cookies för att vår hemsida ska vara så bra som möjligt.