Ger kanske lite svar på era frågor..

 
Förlossning:
Della föddes i vecka 29 med akut kejsarsnitt. Vi visste inte att Della var sjuk i magen. Hon hade fått ett virus som gjort att hon växte dåligt och inte fick tillräckligt med näring under sin tid i magen. När dom plockade ut henne trodde dom inte att hon skulle klara sig. Hon hade väldigt litet huvud och var väldigt illa där an. Hon fick även en hjärnblödning under förlossningen.
Ingen utav läkarna visste till en början vad som var “felet” varför det blivit så. Det Della drabbats av är väldigt sällsynt och de hade senast sett ett liknande fall för 45 år sen på akademiska. Vilket gjorde den första tiden väldigt oklar.
Vi bodde och vårdade Della på neonatalavdelningen i 7 månader, efter det har vi snittat sjukhusvistelser 2 veckor i månaden om man räknar ihop alla besök och inläggningar.
Behöver jag ens nämna att sjukhuset ger mig ångest..
 
Diagnos:
För mig är diagnoser bara bokstäver på ett papper, det säger absolut ingenting om personen i fråga, i det här fallet Della.
Hon har dock ett 10-tal olika diagnoser.
 
Dellas utmaningar:
Della är utvecklingsförsenad, både motoriskt och mentalt. Hon har nedsatt syn. Hon kan inte äta via munnen, utan äter via knapp på magen. Hon har reflux, vilket ger illamående och kräkningar. Hon matas långsamt med pump för att få behålla det mesta av maten. Hon har enorm stor slemproblematik. Om man inte är snabb nog eller två personer på plats när det blir för mycket slem kan hon kvävas.  Hon har dagliga kramper som stör henne mer eller mindre beroende på allmäntillståndet. Har hon en infektion, har hon ont i magen eller om hon håller på att få tänder så får hon fler kramper. Della har också Epilepsi, det sprakar hela tiden i hennes hjärna men oftast får hon anfall under djupsömn på natten. Hon är otroligt bra på att ta in stämmingar och har svårt att hantera stress hos omgivningen.
 
Dellas intressen/behov:
Della älskar musik, hon älskar ljudet av vatten, skog och vind. Hon älskar att pussas och kramas. Hon vill inte sitta eller ligga själv, då skriker hon på dig tills du tar upp henne 🙂 Hon är otroligt stark i sin vilja och väldigt duktig på att visa vad hon vill, vad hon tycker om och vad hon inte tycker om. Hon älskar att bada och att få håret fönat, då somnar hon nästan. Taktilmassage tycker hon också om, att få känna på olika matrial, dem bör presenteras sakta och försiktigt, så att hon hinner reagera och acceptera stimulasen innan man sen forsätter med nästa. Lugn och kärleksfull beröring är den bästa. Hon älskar att vara ute, gå promenader i vagnen, gunga och gå i skogen. Hon Älskar när du sjunger för henne, prata mycket med henne, förklara vad ni gör hela tiden.
Om Della inte är i balnas så är det viktigt att identifiera och göra något åt problemet. Man måste lära känna Della och tolka hennes signaler och prva sig fram. Hon kommer att tala om för dig om du gör rätt eller fel. Plocka fram din intuition och lyssna, känn efter och försök identifiera vissa mönster. det som gör Della otrygg är en människa som inte lyssnar på henne. Att prata med henne hjälper.
Den här texten är bara en liten del utav de vi  brukar be nya assistenter läsa.

Puss Ditte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder oss av cookies för att vår hemsida ska vara så bra som möjligt.