Indragen assistans

Och så kom den.. dagen som alla föräldrar till barn med assistans fruktar allra mest. Från den ena dagen till den andra rycks mattan bort under fötterna på en och det liv man en gång hade ses passera i revy. Ja det är så det känns. Är livrädd för att vi inte ska kunna leva längre, att allt bara ska handla om överlevnad igen.

Rektorn på skolan Della går på anser inte att Della behöver ha sina assistenter med sig i skolan. Hon tycker att EN person från skolan räcker.. JAG ÄR SÅ ARG ATT JAG INTE VET VART JAG SKA TA VÄGEN JUST NU.

Assistenterna kommer hem och berättar att de blir illa behandlade utav personalen i skolan, för att de inte vill ha dem där… en dag sa de åt dem att det bara fick vara en med under tiden Della och de andra barnen skulle äta… en utav assistenterna blir iväg skickad. Strax där efter får Della en slemmattack, ( det går inte att hanterar en sån själv, mycket därav vi har två assistenter! ) så en av fröknarna får springa och hämta den andra assistenten. I panik får de hjälpa Della som då håller på att kvävas. ÄNNU EN GÅNG, JAG ÄR SÅ ARG ATT JAG HÅLLER PÅ ATT SPRÄNGAS! Att de tagit sånna beslut helt själva när de inte fattar vad det innebär!!!! Min dotter kunde ha dött!

I utredningen som har gjorts har rektor skrivit så här:

Nr: 1. Hon säger att Della har en hostmaskin, att hon inte vet hur den fungerar eller hur komplicerad den är! Ändå yttrar hon sig. Förmodligen har hon ingen aning om vad den ens är till för!

Nr:2. Hon säger att när hon TITTAR på Della så ser det inte ut som att hon har större behov än skolans andra elever. Den meningen fick mig att dö lite inombords. VAD EXAKT MENAS MED DET?! Är helt chockad över det människan vräkt ur sig. Att hen ens får jobba med människor.

Vi har bokat möte med advokater och alla instanser i nästa vecka. Tills dess kommer vi inte låta Della gå i skolan.

Det handlar om liv och död… och hon har precis skickat oss till bödeln. ??

Puss Ditte

32 kommentarer om “Indragen assistans

 1. Hannah says:

  Är helt på er sida!
  Dom som inte har erfarenhet har ingen rätt att fatta beslut.
  All kärlek till er och era assistenter, ni måste vinna detta!!!

 2. Fia says:

  Alltså, blir lika, arg, ledsen och frustrerad som du när jag läser…har själv en dotter med assistans och det bara knyter sig i min mage. Allt detta som man måste fajtas för hela tiden…det är inte värdigt någon! stor kram till er!

 3. Susanne says:

  Ofattbart! Hur kan man ens yttra sig när man inte har en aning och sen skriver det också! Ofantligt korkat. Hoppas ni orkar kämpa! Jag håller tummarna!

 4. Sofia says:

  Innan jag läste din egen kommentar till brevet så reagerade jag på att denna person från skolan kommit med ett yttrande utifrån vad denne sett (alltså inte försökt undersöka, ställa frågor, prata med assistenterna…utan bara utifrån att ha tittat på Della). Usch! Jag mår illa. Det är som att en läkare skulle diagnostisera cancer enbart genom att titta på patienten, utan vidare undersökningar. Läkaren skulle bli av med legitimationen…
  Jag känner med er och hoppas verkligen att ni får all hjälp och stöttning ni behöver!

 5. Ulrika says:

  Hej!
  Fy FAN vad är det som händer!! Jag har själv ett barn med särskildabehov och har assistans ( dock bara assisten från skolan när han är i skolan) men skulle bli så förbannad om det som ni är med om hände mig. Går Della i skolan i Knivsta eller Uppsala? Det finns bra skolor i Uppsala vet jag.
  Kram ❤️

 6. Kerstin says:

  Jag blir så fruktansvärt arg och ledsen över att människor faktiskt agerar så här i vårt samhälle idag!!
  Det skär i hjärtat av att läsa dina ord ?
  Jag hoppas o ber av hela mitt hjärta att ni ska få fortsätta leva och inte bara överleva ❤️ Att Dellas liv o vardag ska värderas precis lika högt som någon annans och att ni ska fortsätta orka kämpa!
  Stor kram

 7. Marlen says:

  Ååh skickar all styrka jag kan! Hoppas att ni orkar fajtas om detta❤️ Kramar i massor till er alla

 8. Lise-Lotte says:

  Helt otroligt! Jag blir så upprörd när jag läser detta! Och ledsen, att ni ska behöva kämpa så för något som borde vara självklart. Att detta är i Sverige där alla barn/elever ska få den hjälp de behöver i skolan för att kunna delta.
  Vad ska man säga…kämpa ???
  Kram Lise-Lotte

 9. Cecilia says:

  Hej! Helt makalöst! Förstår inte riktigt hur rektorn över huvudtaget tänker. Om man ska se det hela ur en ekonomisk synvinkel, så är det billigare att barnen har assistent/er. Annars är det skola/kommun som måste betala för resurs. Så har iaf rektorn till våran son förklarat för oss. Vi har tyvärr inte assistans i skolan, ( pga försäkringskassan)
  Hoppas det löser sig för er!
  Styrke kramar

 10. Eva says:

  Så ledsamt… Inkompetenta människor i beslutsprocesser är det värsta sceneriet. Mitt hjärta blöder för alla de som hamnar i denna situation. Så ledsamt… Hur upplever ni Della’s situation i skolan. Ger det flickebarnet glädje, kunskap och värme? Med hjälp av Della’s assistenter och självklart er familj, känns det som om Della har det fint. Så mycket kärlek och omtanke. Otroligt mycket kärlek. Kram till Er alla!

 11. Ulle says:

  Usch helt ofattbart att en rektor utan inblick kan göra såhär ? blir så ledsen att ni alltid måste kämpa med näbbar o klor.
  Hoppas ni orkar kämpa o vinna detta ? och att den där rektorn får se sig om efter ett annat jobb (inte med människor) kram

 12. Madeleine says:

  Alltså fy!!!!! Detta är ju helt sjukt. Hur kommer det sig från början att skolan ska kommentera assistenten under skoltid? Är det FK som bett om detta? Varför i så fall? Enda anledningen jag ser till att FK skulle ha bett om detta är ju om dem tror att Della har andra behov under skoltid än övriga dygnet och varför skulle hon ha det?? Hoppas beslutet ändras. Hejar på er!!

 13. Monica says:

  Hei , jeg blir så sint av å lese det du skriver , alle barn har rett på den hjelpen dem trenger , at det er mulig å behandle mennesker sånn ! Har en datter på spesial avdeling , hun har bare assistenter på skolen , ikke hjemme , men om hun ikke hadde hatt dem på skoleavdelingen sin , så hadde hun falt utenom ( hun er autist ) , er 11 år ! Her er det bare å kjempe med alt dere har og orker ! Stå på ! Klemmer fra Monica i Norge ?

 14. Sarah says:

  Ofattbart!
  Slåss med näbbar & klor, med allt ni har – så här ska de inte få va!
  All styrka till er & Della samt assistenterna!

 15. Tina says:

  Ofattbart!! Man blir ju så arg o förbannad när man läser detta! Styrka till er! Kämpa på❤️

 16. Minna says:

  Den rektorn borde vara rädd om sitt och skolans rykte nu. Jag hade nog vänt mig till pressen, ut och skäm ut denna rektor. Ekonomi får INTE gå före våra barns trygghet och hälsa. Kram

 17. Sandra says:

  Det är helt ofattbart hur man kan vara så kall? Säger sig självt kan man tycka att om ett barn har en maskin som man inte ens förstår så förordar man snarare assistenters nödvändighet än motsatsen… Hur kan man ha mage att uttala sig att utan att sätta sig in i livssituationen hos barnet i fråga, prata med familjen, läkare etc? Det är skandalöst beteende, och tyvärr är ni säkert inte ensamma, så det är så bra att du luftar denna fråga så vi med vanliga enkla problem får se problemen ni underbara funkisfamiljer brottas med, och som vi knappt förstår. Samhället behöver vakna; media behöver göra sitt också för medvetenheten..

 18. Cecilia Persson says:

  Hej
  Gräsligt
  Jag tänker bl.a på Skollag och Lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling
  Lycka till och all kärlek

 19. Gabriella says:

  Blir så arg när jag läser det du beskriver! Helt ofattbart att de kan fatta ett sådant beslut!!
  Jag har själv levt med en pappa som var svårt sjuk, och där det hela tiden ifrågasattes hur mycket hjälp han egentligen behövde.
  Stå på er! Skickar all styrka och värme jag har<3

 20. Emma says:

  Så fruktansvärt inkompetent!!! Man blir mörkrädd.
  Hoppas att ni får all hjälp framöver som ni behöver för att kunna leva gott. Kram

 21. Sara says:

  Herregud! Hade den personen tänkt stå till svars om Della blivit medvetslös? Ni kommer att ”vinna” detta men galet att ni ens ska behöva kämpa för nåt som är så självklart. Ni är bäst!

 22. Anna says:

  Tänker att en rektor som är rektor för en särskola borde ha mer insikt än så.
  Jag hade gjort en anmälan till skolinspektionen för att markera. Läs skollagen och åberopa den. Att titta och anta innan ett beslut är ingen utredning.

 23. Kommer aldrig att förstå mig på politik i detta land says:

  Där ser vi resultatet av att skattepengarna prioriteras till i annat i detta underbara vackra långa land…!

 24. Sophia says:

  Du.måste.skämta. Man blir mörkrädd på riktigt.
  Min son Levi, 10 år i år, autism, utveckinsstörning mm. Till oss sa specialpedagogen att det var onödigt med assistent för att “det kanske ändå tar stopp ändå en dag, och då har man ju slösat resurs och pengar i onödan”. Skjut mig tänkte jag, vem säger ens något sånt.
  Sänder er alla styrka att kriga vidare. Själv blev jag utbränd efter 7 år hemma på heltid. Kramar i mängder. //Sophia

 25. Ellinor says:

  Jag förstår er avgrundsdjupa förtvivlan. Jag har en make som efter sjukdom lever med dubbel assistans dygnet runt, “hostmaskin” och diverse annat. Jag känner ofta oro för den utveckling som Sverige tagit och den syn som finns på dem i vårt samhälle som behöver vår hjälp. Vart fan är vi på väg? Inte är det ett skojigt underhållnings program vi lever i, om någon nu trodde det….

 26. Tina says:

  Hej Ditte!
  Fy F…. rent ut sagt!!!!
  Stå på er!!! Jag jobbar själv inom skolans värld biträdande rektor & Specialpedagog och vill du ha lite tips kring skollag mm kring särskilda behov, hör av dig. Ett tips tänk på att det är skolplikt och håller ni Della hemma utan rätt anledning så kan skolan anmäla er vidare och om skolan och personal beter sig fel redan nu så skulle jag inte bli förvånad att de hittar på fler saker tyvärr. Så va rädda om er!
  Kram på hela din familj
  /Tina

 27. Maria says:

  Hej Ditte!
  Rektorn har inte rött att bedöma Dellas behov- det har ju FK gjort genom de läkarintyg som stärkt assistansbehovet.
  Det brukar vara så att när man har hostmaskin och andningssvårigheter så måste man vara 2 personer dvs man får aldrig ens lämna den med assistansbehov.
  Är det inte också så att assistenterna har delegering för insatsen?
  Stå på er!!!!

 28. Margareta W says:

  Det är läkare som bedömt att Della har detta behov. Försäkringskassan har beviljat. Rektorn har ingen rätt att ändra detta beslut. Hon borde polisanmälas. Hon utsätter ju Della för livsfara då de dessutom inte vet hur “hostmaskinen” ska hanteras. Upprörande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder oss av cookies för att vår hemsida ska vara så bra som möjligt.