Sova tillsammans

God morgon ❤️
Haft en ganska ogod natt ? Duni sover mellan oss i våran säng.. trots att hon är så liten tar hon enormt med plats ? förstår inte! Och det spelar absolut ingen roll att vi börjar med att lägga henne lite mer på Davids sida för snabbt har hon som en liten magnet dragit sig till mig och min sida. Helt ska hon ligga på mig. Gosigt absolut men man får ooont i kroppen. Återigen ett ont av kärlek ?❤️
Väldigt värt på morgonen ändå när man vaknar av ett litet ansikte som hänger över en och ger en blöt puss❣️❤️
Ja jag vet ju att lösningen är enkel ( lägg henne i sin egen säng ) den står ju precis bredvid min sida av sängen. Men hon sover bäst hos oss, även om jag inte gör det så är det skönare att hon sover just nu än att hon vaknar massa gånger på natten. Jag är för trött för det ? sova egen säng får bli ett senare projekt helt enkelt.
Hur har ni gjort eller hur gör ni som har/har haft bebisar? ? alltid kul att få höra hur andra gör.

Puss Ditte

27 kommentarer om “Sova tillsammans

 1. Nettan says:

  Hej
  Vi har en spjälsäng där man kan ta bort ena långsidan och så har vi den på samma höjd som vår egen säng (vår säng är inte så hög). Spjälsängen står sen med öppningen mot vår säng och med andra sidan mot en vägg. Vi har också satt ett spännband runt spjälsängen och en kil mellan vår madrass och spjälsängsmadrassen. Då ligger bebisen i sin egen säng men ändå nära. Vi har också en sovorm i spjälsängen som gör det mer ombonat. Det här fungerar för oss och vi sover gott alla tre?

 2. Sandra says:

  Sonen började att sova i egen säng för typ 1 år sedan när han var tre. Vi nattade i vår säng och bar över till hans säng när han bar runt 2 år.
  Dottern nu 8 månader sover i våran säng men kan puttas över i spjälsängen som står intill våran säng. Oftas ligger hon som ett plåster på mig men behöver hon den tryggheten så får hon det av oss.
  Förr eller senare så kommer de inte vilja sova i vår säng så då kommer man sakna det med.

 3. Sara says:

  Jag var väldigt rädd för samsovning när mina barn var nyfödda så då puttade vi in vår säng mot väggen så hade vi ett nest längst in där de fått sova tills de varit runt 4 månader. Därefter har vi ställt in spjälsängen så har de fått sova där tills jag slutat med nattamningen runt 7 månader och sedan har de fått flytta in i egna rum? eller de har fått flytta till egna rum under det halvår som det varit mörkt ute på kvällarna, mina barn har precis som jag varit väldigt ljuskänsliga så för att göra det lättare för oss har vi gjort så och det har funkat toppen i vår familj. Sedan har de såklart fortfarande perioder som fungerar bättre och sämre och nu när det blivit lite större är det helt okej om de vill komma in till oss under natten.

 4. Lotta says:

  Har tre barn, första barnet sov med oss i ett år, andra barnet visade redan att hon vill sova själv,, nu har jag tredje och hon vill både sova själv, och på mig. 🙂 alla är olika, jag bara följer med deras önskemål.

 5. Emelie says:

  Vi nattar alltid dottern i sin egen säng och har gjort sedan start (hon är 14.5 månad nu). Vaknar hon innan vi gått och lagt oss så nattar vi om henne i hennes säng (ofta räcker det med att bara stoppa i nappen igen). Vaknar hon på natten när vi också lagt oss och det inte går att natta om genom att stoppa i nappen så lyfter vi över henne till våran säng. Precis som Duni så sover hon också bäst om hon får sova hos oss och gärna med huvudet på mig och fötterna sparkandes åt pappas håll. Ont i kroppen får man, men det är ju också så gosigt! ?❤️

 6. Tilda says:

  Min lilla kille är ett år och sover fortfarande i vår säng. Fram till ett par veckor sedan vaknade han ca 8 gånger per natt för att amma men nu har vi vant bort nattamningen och vi får sova hela nätter ? kommer nog dröja innan vi försöker få honom sova i egen säng eftersom det funkar så bra som det är ?

 7. Åsa says:

  Myyys ? Vår lilla kille sover i egen säng sedan cirka 2 veckor tillbaka, han är nu 3,5 månad. Just av samma anledning som du nämner, att det inte var särskilt bekvämt för oss att dela säng med honom.. är vansinnigt hur mkt plats en liten bebis tar!

 8. Rebecka says:

  Vår lilla sov bara mellan oss när hon var liten nog att ligga i sitt babynest. Sedan somnade hon i vagnen varje kväll och vi lyfta över insatsen till vagnen och ställde i hennes säng. Eller så sov hon faktiskt vidare i vagnen på natten. När hon var 5 månader så sov hon såååå dåligt då vi bestämde att hon skulle lära sig sova i sin säng. Så det var en vecka av kämpiga kvällar vi läggning. Sen gick det bättre ☺️ När hon var 6 månader flyttade vi henne till eget rum. Det var det bästa vi gjort! Hon började sova sååå mycket bättre. Ibland vaknar hon inte alls utan sover natten igenom. Gissar att hon störs mycket av oss när vi sover i samma rum. Hon är nu 8 månader ☺️

 9. Emma says:

  Vi samsover med våra 2.5 åring och en liten på 3 veckor. Dom skulle säkert kunna lära sig att sova själva men är guld värt att slippa gå upp ur sängen om nån av dom vaknar. Jag är inte människa om jag måste springa upp å ner flera gånger under natten. Vi mår alla bättre av denna lösningen trots att man sover trångt och lite obekvämt ?

 10. Josefin says:

  Hej Ditte! Vi har våran 1 åring mellan oss k sängen. Jag har alltid tänkt som du, bättre att hon sover än att jag måste upp och söva om henne flera gånger per natt. Jag sover dåligt, men det känns ändå ok! Storebrorsan somnar i sin egen säng, men kommer alltid in till oss och sover när han vaknar på natten. Det är mysigt att ha sina älsklingar hos dig. Deg är så värt lite ont i ryggen och sömnbrist enligt mig!

 11. Annika says:

  Vår kille på 20 mån sover ungefär halva natten i sin säng o halva i vår. Sover oroligt och man vaknar flera ggr. Vill man sova bättre är det helt enkelt enklare att lyfta över. Försöker se det som att det blir bättre. Nu har dock vår 3 åring börjat tycka allt är läskigt så nu vill han också ligga i vår säng. Lite väl trångt ?

 12. Cissi says:

  Vi försöker lägga henne i sin säng, men på natten flyttar vi alltid över henne??. För vi känner att sömn är så mycket mer värt än att kämpa med egen säng hela tiden. Det blir så mycket vakentid för en annan liksom?.
  Våran Juni är snart 8 månader och precis som du skriver, så blir egen säng ett projekt senare.
  Duni är ju bara för söt alltså❣️?

 13. K says:

  Min tös på 1,5 har sovit i egen säng sen ca 3 månader gammal. Hon blev sjukt irriterad när vi var för nära och ville ha eget space haha ?

 14. Amanda says:

  Min son på 1 år om en vecka sover i egen växasäng precis bredvid vår säng, då är han nära men man får mer plats?

 15. Maja says:

  Vår son är 3 år och 3 månader och sover alltid mellan oss. Sov i egen säng från att han var 8 månader till typ 1,5 sen började han få problem med förkylningsastma så att han var tvungen att ligga hos oss för att vi skulle kunna hjälpa honom (han hostade konstant) och sen efter flera månader av det så bara fortsatte det så å vi känner inget behov eller brådska att få in honom i sitt rum igen. Sover alltid hela nätter (förutom vid sjukdom) och det är ju så mysigt så egen säng kommer när det kommer. Lillasyster 21 dagar gammal sover också ned oss/i spjälsängen:)

 16. Hannah says:

  Våran lilla 2,5-åriga tjej somnar i egen säng på sitt rum men det har inte varit många hela nätter i den sängen och sedan några månader vaknar hon och kommer till oss varje natt. Då sover hon som en stock till morgonen, gärna till 8 och jag sover också gott. Så mysigt att vakna tillsammans!
  Kör på det som funkar bäst för er. Nu snart Bron! Love it! 🙂 Stor kram

 17. Josefine-utmattad trebarnsmamma says:

  Här har våran 6-åring precis börjat att sova i sin säng, inte alla nätter men några. Våran 9-åring började sova själv när hon var 4-5 kanske (?) och minstingen på 2 år sover fortfarande med oss…. Vi har kört på sova-så-mycket-som-möjligt och då har det passat oss! Första sov som en kratta i fyra år, så hon satte regeln som gäller än idag?
  För övrigt vill jag tacka för en väldigt fin blogg! Så kärleksfull och ärlig -ni verkar bara vara så fina!!!

 18. Johanna says:

  Våran största tjej sov i vår säng ett bra tag, när lillasyster kom flyttade hon över i en egen säng i sitt rum och det gick över förväntan. Lillasyster har vi dock inte kunnat ha mellan oss i vår säng då hon är mer vild än tam ??

 19. Isabelle w says:

  Vår son på snart 2 år sover fortfarande med oss, trots att hans säng står bredvid. Men det känns bäst för oss och honom att han är nära, trots alla kommentarer om att vi måste ”vänja” honom med att sova själv. Närhet föder trygga barn och det är precis det han är! Dottern på 2 mån kommer också få sova i vår säng så länge hon vill ❣️

 20. Fia says:

  Känner igen det där ? Jag har en 1,5 års magnet och hans storebror i sängen varje natt. Vi har helt enkelt skaffat en jättestor säng. 3*90 cm. Då är det lättare att hitta lite space, observera lite. Vaknar ganska ofta inklämd mot väggen med två barn på mig., ❤️

 21. Josefine says:

  Vi har också haft våra små i sängen. Första barnet, som nu är 8 år, försökte vi lära att sova i egen söng från att han var 2 år, men han sover fortfarande hos min man ibland. 5-åringen började sova själv för ett halvår sedan, men även han återfinns emellanåt i fel säng på morgonen. Bebisen och jag sover just nu i samma sång i andra änden av huset för att inte väcka alla andra?. Maximera sömnen, fast det vore trevligt att åtminstone någon gång kunna sova med min man?.

 22. Caroline says:

  Vår dotter på 1,5 sover också mellan oss. Somnar i egen säng (med nån av oss bredvid) men vi tar med henne in till oss när vi går och lägger oss. Hon vaknar också till flera ggr per natt men ligger hon bredvid oss somnar hon fort. Annars blir hon ledsen och vaknar till mer och tar längre tid att få henne att somna om. Men ja, man vaknar ju x antal gånger också av att hon snurrar och sparkar och klättrar upp och lägger sig på en… men mysigt också förstås.

 23. K says:

  Min son har sovit i eget rum och säng sen han var 9 månader. Väldigt hård på det, sover med honom i gemensam säng när han är sjuk bara ? Superskönt!

 24. Julia says:

  Har en pojk på strax över 10mån han sover i vår säng med undantag om jag och pappan skall ha lite myskväll i annat rum där vi behöver kunna prata å kramas. Då startar natten i egen säng och flyttas sedan över till oss vid första vaknandet efter vi gått och lagt oss ? tack för fantastisk läsning.☄

 25. Johanna says:

  Jag har en niomånaders här hemma. Har stenhårt försökt få henne att sova i egen säng men hon har sovit så fruktansvärt dåligt i flera månader. Vi plockade tillbaka henne till våran säng och nu får vi iaf sova några timmar per natt. Edda ligger mellan oss i sitt babynest. Det går att öppna upp i fotändan så att hon fortfarande får plats. På det viset ligger hon där hon ligger och rullar inte mot mig hela tiden.

 26. Paulina says:

  Åh, exakt samma här! Sover just nu absolut bäst hos oss. Hon är nu 9 mån gammal och har tidigare sovit hela nätterna i sin egen säng, men de senaste månaderna har det varit mååååånga uppvak och jag har sprungit fram och tillbaka till henne för att stoppa in nappen osv. Ibland ger jag upp och tar in henne efter halva natten, ibland direkt när den egna kroppen behöver sova (dock sover jag ju SÅ kasst när hon sover bredvid mig, hehe). Men då slipper jag upp och ränna i alla fall. Min lilla plutt ska också helst sova PÅ mig = steloperationsliknande människa på morgonen. Men mysigt, åh så mysigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder oss av cookies för att vår hemsida ska vara så bra som möjligt.