Svar på alla kaffe frågor

God morgon ❤️☕️
Här kommer svaren på alla kaffe frågor, några var ju ganska lika varandra så jag tror att alla blev besvarade. ?
Emelie skriver: Hej! Jag undrar vad det är för filter ni har i kaffebryggaren som gör att den inte behöver kalkas av ☺️
SVAR: Det är ett kombinerat salt & kolfilter, dvs att det kolfiltret renar vattnet, tar bort grums från vattenledningar och dålig smak, saltfiltret eliminerar kalket. Man bör prata med en som säljer kaffebryggare och tillbehör till fikat som bor i närheten där man själv bor. Sannolikt har den personen koll på kalkhalt i det lokala vattnet och då får ni rätt filter och bra kaffe??
Annelie skriver: Jo undrar över kaffemaskiner för espresso o capucino osv vi vill köpa en men det finns så mycket att välja på. Ni har ju en hemma som dessutom är snygg. Den ska inte vara helautomatisk utan vill gärna skumma mjölken själv vad kan du rekommendera. Vi har haft en la pavoni tidigare där man fick göra allt , den var svår att få bra kaffe// tack på förhand.
SVAR: Hm, men jag skulle ändå rekommendera den vi har hemma.. den funkar väldigt bra och det blir riktigt goda cappuccinos. Plus att du skummar mjölken själv. ☕️??
Anna skriver: Kul! Du skrev på Insta att ni blöter kaffefiltret först. Varför? Gör det skillnad för smaken?
SVAR: Därför att det första vattnet som träffar filtret löser upp vissa dåliga bismaker från det torra filtret. Blöter man det och häller bort det vattnet så får man inga bismaker som påverkar kaffet.
Karin skriver: Åh vad kul jag har massa frågor. Vad dricker ni för kaffe hemma? Varför ska man blöta filtret? Vilken kvar har ni och vilken malningsgrad är den inställd på? Du skrev förut något om att si och så många gram till si och så många koppar. Kan du skriva exakta siffror igen? Hur rengör ni er maskin? Vad är viktigast att tänka på för att få en god kopp kaffe? Kram och tack för den bästa bloggen.
SVAR: Kul med massa frågor. Har nog svarat på alla förutom Malningsgrad, vi har på 7-8. ??☕️ Tusen tack för det ❤️?? kramar
Ida skriver: Ska köpa ny kaffekokare – Vilken ska man välja? Vi är inga riktiga finsmakare (ännu) men uppskattar en riktigt god kopp och dricker kaffe så gott som dagligen och nu när vi ändå ska köpa ny kan vi likväl investera en liten slant eftersom vi förväntar oss att den ska hålla några år. Vilken bryggare ger mest kaffe för pengarna? Tack! ❤️
SVAR: Då skulle jag rekommendera Moccamaster den håller länge. Ganska snygg. Kraftfullt element. Absolut bäst i test. ?☺️❤️
L skriver: Hej! Några frågor:
– Vad är bästa temperaturen när man brygger kaffe?
– Mocca master brygger väldigt snabbt – är det något som är speciellt bra för kaffet?
– Ska man förvara kaffe i kylen eller i rumstemperatur?
– hur ofta bör man avkalka
SVAR: Moccamaster master har bra element. Därav snabb bryggtid ca 6 min. Vattnet ska vara mellan 92 – 96 grader. Avkalkning gör man efter behov. Kalkmängden i Vattnet varierar väldigt mycket beroende på vart man befinner sig i vårt avlånga land, fråga en specialist om hårdhetsgrad i ditt område. Jag tycker man ska undvika att stoppa kaffet i kylen då det finns risk för kondens och det är aldrig bra för kaffe. Mörk skåp som är lagom tempererat dvs varken kallt eller varmt. Förslut också påsen efter du öppnat den tex med en klämma.
Jennie skriver: Vattenfiltret ni använder, som gjorde att man slapp avkalka..? Var kan man köpa det? Förstår att det är tycke och smak men tips på kaffe från mataffären. Malet och bönor. Tack söta ni för att ni delar med er!
SVAR: Smaken är som baken. Men vi dricker allt möjligt. Det viktiga är att testa och läsa vad för kaffe man dricker. Se på smakbeskrivning och kolla vilken rostningagrad kaffet har. Det är tydliga smakbärare. En annan riktig bov för bismaker på vilket kaffe man än köper är att man häller ut det nya kaffet rakt ner i en burk där gammalt kaffe finns, det gamla kaffet smittar direkt och förstör det nya. Även luft är dåligt för kaffet. Gör så här för bästa smak: öppna påsen, ta med kaffe mått och fyll rätt mängd(väg om möjligt) förslut påsen och stoppa den i mörkt skåp i köket. Vi skulle kunna tipsa om massa mer men vi tycker man ska testa lite själv. Det är kul. ?
Miriam skriver: Ååh jaaaaa! Äntligen! Hur många gram kaffe/kopp? Och vilket kaffe är godast? Sen har jag en till fråga, har David nåt bra recept på mocha frapino? Jag älskar den man kan köpa på espresso house men har ännu inte hittat nåt recept som är i klass med den!Kram
SVAR: Tyvärr har jag inte något bra recept på rak arm. Kan däremot rekommendera att fråga nästa gång när du fikar på espresso house. Jag ska iaf fall göra det, vart så nyfiken på den nu. ☺️☕️ Kram
Lisa skriver: Vilket är det godaste kaffemärket??:) om man vill köpa typ på Ica
SVAR:Med risk för att låta nördig så är smaken som baken. Men man bör i denna ordning kontrollera smaken.
– Förvara kaffet korrekt dvs tätt förslutet i mörk skåp inte för varmt eller för kallt.
– vattnet, om vattnet bär på bismaker så får kaffet samma bismaker, en kopp kaffe är till ca 97% vatten.
– bryggaren, viktigt att man har ett kraftfullt element så man brygger med rött temperatur 92 – 96 grader
– dosering. Dosera aldrig för mycket eller för lite. Ha enbart det som rekommenderas på paketet eller 7,5 gram per kopp.
– blötlägg filtret
⁃ kaffebryggaren och alla tillbehör ska alltid vara rengjorda. Ingen vill äta mat från en skitig tallrik så drick aldrig kaffe gjort av skitig bryggare eller dylikt.
⁃ Häll aldrig över kaffet i en burk där gamla kafferester finns. Det gamla kaffet förstör smaken på det nya.
⁃ välj kaffe efter rostningsgrad och smakbeskrivning. Vart i världen bönan växt hur den har processats. Det finns tydliga skillnader i smak beroende vart kaffet är ifrån. Du kommer märka snabbt om du följer tipsen ovan att kaffe smakar oerhört olika när det enbart är kaffet som bär smakerna.
Puss På er och tack för alla frågor. Så kul att ni vill veta mer om hur man får till en godare kopp kaffe. ❤️?☕️

Puss Ditte

En kommentar om “Svar på alla kaffe frågor

  1. Annelie says:

    Tack för svar på alla frågor ?? Kul med kaffekunskap från er som kan kaffe☀️
    Jag blev rekommenderad den kaffemaskin som ni har … men vilken är det ?
    Ha en solig dag ☀️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi använder oss av cookies för att vår hemsida ska vara så bra som möjligt.