Till alla funkis mammor där ute

Hittade den här underbara texten för ca ett år sen, jag började gråta första gången jag läste den.. Inte sådär stillsamt utan jag verkligen fulgrät färskt ut för den träffade så fint rak i hjärtat. ❤️??
; ‘The special mother’, skriven av Erma Bombeck (nedan översatt till svenska från FOPSverige).
Har du någonsin undrat hur mammor till barn med funktionsnedsättning väljs ut?
Visualisera dig att Gud svävar över jorden och väljer sina verktyg för fortplantning med stor omsorg och överläggning. När han observerar instruerar han sin ängel att göra anteckningar i en gigantisk huvudbok.
“Den här får en dotter. Skyddshelgonet blir Cecilia.”
“Den här får tvillingar. Skyddshelgonet blir Matthew.”
“Den här får en son. Skyddshelgonet blir hm… ge henne Gerard. Han är van vid svordomar.”
Slutligen överlämnar han ett namn till en ängel och ler. “Ge henne ett barn med funktionsnedsättning.”
Ängeln blir nyfiken. “Men Gud varför denna? Hon är så lycklig.”
“Just det” ler Gud. “Kan jag ge ett barn med funktionsnedsättning till en mor som inte kan konsten att skratta? Det vore grymt!”
“Men har hon tålamod?” frågar ängeln.
Jag vill inte att hon ska ha för mycket tålamod då kommer hon att drunkna i ett hav av sorg och förtvivlan. När väl chocken och förbittringen avtar så kommer hon att hantera det. Jag såg henne idag. Hon har den där känslan av självständighet och oberoende som är så nödvändigt för en mor. Du förstår, barnet som jag ska ge henne har sin egen värld. Hon måste få barnet att leva i hennes värld och det kommer inte att bli lätt.
“Men Herre, jag tror inte ens att hon tror på dig.”
Gud ler. “Det spelar ingen roll, jag kan fixa det. Den här är perfekt – hon har tillräckligt med själviskhet.”
Ängeln flämtar – “Självisk? Är det en fördel?”
Gud nickar. Om hon inte kan skilja sig från barnet ibland kommer hon inte att överleva. Ja! Det här är en kvinna jag skall välsigna med ett barn som inte är som alla andra. Hon inser det inte ännu, men hon kommer bli avundad. Hon kommer aldrig ta ett ”sagt ord” för givet. Hon kommeraldrig att se varje ”steg” på ett vanligt sätt. När hennes barn säger “Mamma” för första gången kommer hon att uppleva ett mirakel och hon vet om det. Jag kommer tillåta henne att klarögt se de saker jag ser… Okunnighet, grymhet och fördomar… Och, jag kommer låta henne stiga över dem. Hon kommer aldrig att vara ensam. Jag kommer att vara vid hennes sida varje minut varje dag i hennes liv eftersom hon gör mitt jobb lika säkert som om hon var här vid min sida.
“vem blir hennes Skyddshelgon?” frågar ängeln med pennan redo i luften.
Gud ler. “Det räcker med en spegel.”
image

Puss Ditte

5 kommentarer om “Till alla funkis mammor där ute

 1. Jenny says:

  Åh de gick rakt in i hjärtat. Å
  Tårarna sprutar.
  Har själv en flicka född 07 med Cri du chat syndrom. Kram

 2. Anna says:

  jättebra skrivet och tänkt! Älskar att läsa din blogg ni verkar vara en sån varm och god familj. Era fina barn kan skatta sig lyckliga att ha er som föräldrar. kram

 3. Lena says:

  Underbart❤️ Så glad att jag hittade din blogg. Du skriver så varmt och ni verkar vara en fantastisk fin familj. Vi har själva en flicka på fyra år med en allvarlig CP skada och att få ta del av din blogg ger mig ljus och glädje i vardagen, Tack❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi använder oss av cookies för att vår hemsida ska vara så bra som möjligt.